karate bemutatása

A karate (japánul 空手) egy szabadkezes japán küzdősport.

Sportági szövetség (vezető egyesület):
Magyar Karate Szakszövetség

karate - tudj meg róla többet

Története

A karate szülőföldje Okinawa szigete, melyet kínai és japán hatások egyaránt alakítottak. A karate kialakulásának első mozzanata 1349-re tehető, mikor is a szigeten betiltották a fegyverviselést a polgári személyeknek. Ezt követően a pusztakezes harcmodor kezdett terjedni, s (elsősorban) kínai hatásra kialakult egy ún. „te” (kéz) elnevezésű módszer. 1609-ben Japán katonai megszállás alá helyezte a szigetet és mindenfajta harcmodort, így a „te” gyakorlását is betiltották. A köznép azonban titkon tréningeket tartott, ezért a közel 300 éves tiltás ellenére sem veszett el. A XX. század elejétől kezdve engedélyezni kezdték a harci művészeteket, sőt 1903-tól a művészet a hivatalos oktatás részeként is megjelenhetett. Ettől kezdve a karate jutsu (kínai kéz művészete) elnevezés vált ismertté. Az addig kizárólagosan Okinawán gyakorolt harci művészet 1921. március 6-án lépett ki a nyilvánosság elé, amikor a modern karate megalapítójának tartott Gichin Funakoshi és más mesterek bemutatót tartottak Japánban, elindítva ezzel a karate jutsu nemzetközivé válását. Amikor Japánba került, az okinawaiak felháborodására nevét úgy változtatták meg, hogy a “kara” szót más jellel írták le, ami az azonos ejtés ellenére nem kínait, hanem üreset jelentett. Így a Japánban kialakult karate do elnevezés az üres kéz útját jelenti.

Fő stílusok

Shotokan
Gichin Funakoshi mester általa kifejlesztett és az edzőterme után Shotokannak nevezett karate különböző, más irányzatok alapja is (shoto jelentése: hullámzó fenyő, a mester költői álneve). A Shotokan kezdetben nem tartalmazott köríves rúgásokat, és az edzéseken is inkább csak a kihont (alapgyakorlatok) és a katát (formagyakorlatok) gyakorolták. A köríves lábtechnikákat Funakoshi mester fia, Funakoshi Yoshitaka honosította meg, valószínűleg kínai, illetve koreai mintára. "A karate-do célja nem a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése.”

Shito-ryu
A stílus megalapítója, Kenwa Mabuni. Mabuni tanult Ankoh Itosutól, valamint Kanryu Higashionnától, de számos egyéb fegyveres és fegyver nélküli formagyakorlatot is elsajátított, ezért több katát (formagyakorlatot) ismert, mint bárki ebben az időben, nem meglepő, hogy manapság is a Shito-ryu-ban tanítják messze a legtöbb katát. Mabuni a stílusnak mesterei tiszteletére a Shito-ryu nevet adta. A név az Itosu és Higashionna nevek kandzsi olvasatában az első karakterekbôl áll össze.

Wado-ryu
1922-ben Funakoshi Tokióban tartott bemutatót, amikor egy 30 éves férfi, Hironori Otsuka szegődött tanítványául. Otsuka nem volt kezdő a harci művészetekben. Tizenhárom éves korától a Shinto Yoshin jujutsu iskola tanítványa volt, és 29 évesen mestere a menkyo kaydent (minden ismeret elsajátítását tanúsító irat) adományozta neki. Az irányzat főként az ütéseket hangsúlyozta, így amikor Funakoshinak bemutatta technikáit, Funakoshi alig akarta elhinni, hogy korábban nem tanult karatét. Otsuka szorgalmas tanítvány lett, de a szabad küzdelemnek nagyobb szerepet tulajdonított mesterénél. 1929-ben önálló iskolát szervezett, 1934-ben pedig új ágazatot, a Wado-kait, a későbbi Wado-ryut alapította meg. Az új irányzat, a "béke útja" kilenc alapkatára épült, és sok jujutsu dobáselemet és lerántást tartalmaz. A Shotokan irányzatnál mozgékonyabb, mivel több elhajlással, testcsavarodással, ellépéssel történő védés található benne. A legnagyobb szerepet a helyes távolságtartásnak és a jó időzítésnek tulajdonította az alapító.

Goyu-ryu
A goju kifejezés keményet (go) és lágyat (ju) jelent, aminek alapvető értelme, hogy a hárítások lágyan, a támadások keményen történnek. A stílust alapító Chojun Miyagi nagy testi erejű, szelíd, szerény ember volt. Azt tartották róla, hogy egy szent lelke van egy bika testében.

Kyukoshin
Megalapítója Masutatsu Oyama, eredeti nevén Hyung Yee Choi. Saját stílusát az 1950-es évektől kezdte kifejleszteni, felhasználva a tradicionális japán karaték egyenes vonalú technikáit, és a kínai kempo körkörös mozdulatait. Célja az volt, hogy tökéletesítse a karate technikáját, küzdelmét, törekedve a valós felkészítésre, és bebizonyítsa a fizikai és a szellemi tréning közti összefüggés fontosságát. A kyokushin karate mozgásrendszere a kör, az egyenes, és a pont egységére épül: minden technikát körkörös úton egy pontba fókuszál, mert így lehetséges a test összes energiaforrását felhasználni, összpontosítani. A kyokushinkai elnevezése három szó összetételéből jött létre: kyoku=végső, legtávolabbi, shin=igazság, valóság, kai=találkozás, összekapcsolás. Tehát az irányzat nevének jelentése: találkozás a végső igazsággal. A kyokushin karate szimbóluma a kanku, amely eredetileg a Kanku Dai katában szereplő "égvizsgáló" pozíció.

A fő ágazatokon kívül számos kisebb-nagyobb karate stílus létezik.

karate - sporteszközök, felszerelések

Eszközök

Felszerelések
karate ruha, karate ruhaöv, karate kesztyű, karate sípcsontvédő

Kattints ide a kedvezményes időszakok megtekintéséhez >>

A "Sportol a Nemzet" - Sportolói Kedvezménykártya, a Sportolanemzet.hu portált üzemeltető TST Concept Kft tulajdona. © 2017 Minden jog fenntartva!
KártyatípusokAdatvédelemi nyilatkozatFelhasználási feltételekÁltalános szerződési feltételekFacebook