bowling bemutatása

A bowling a bábusportok egyike, a teke rokona. A bowling 10 bábuval játszott teke.

Sportági szövetség (vezető egyesület):
Magyar Bowling és Teke Szövetség Bowling Szakági Szövetség

bowling - tudj meg róla többet

Itt a pálya hossza 60 feet (18,288m), egy sáv szélessége 107 cm. Az 1-től 10-ig számozott, műanyagból készült bábuk magassága 38,1 cm, tömegük 1530-1640 gramm. A golyó átmérője 21,6 cm, a súlya legfeljebb 7,25 kg. A golyón ujjtartó lyukak vannak a biztosabb golyófogás érdekében.
Szabályai
A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt (frame) kell teljesíteni, az első kilenc mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat (pin) egy gurításból letaroljuk - ezt nevezzük strike-nak, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat - ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz. A game legutolsó, 10 frame-jében strike esetén azonnal legurítjuk a 2 jutalom dobást, spare esetén pedig szintén. A maximális 300-as eredményt 12 egymást követő strike adja.
Az eredmény nyilvántartása, számolása: Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) bábút, akkor a ledobott bábúk száma adja a mező értékét (un. "nyitott" frame). Spare-nek hívjuk (jele /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut. E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá. Strike-nak nevezzük jele (X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik. Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. "bónuszdobást", mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent.
Lényegében minden frame-ben 30 pontot lehet elérni, így a 10 mező adja a maximum 300 pontot, amit tehát úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 10 kezdő + 2 bónuszdobás mindegyike strike!
Split-ről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn, de az 1-es fa már nem áll.
Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba (gutter) érkeznek.

bowling - sporteszközök, felszerelések

Eszközök
bowling golyó, bowling pálya, bowling bábuk, bowling bábu

Felszerelések
bowling cipő, bowling ruházat, bowling kesztyű

Kattints ide a kedvezményes időszakok megtekintéséhez >>

A "Sportol a Nemzet" - Sportolói Kedvezménykártya, a Sportolanemzet.hu portált üzemeltető TST Concept Kft tulajdona. © 2017 Minden jog fenntartva!
KártyatípusokAdatvédelemi nyilatkozatFelhasználási feltételekÁltalános szerződési feltételekFacebook